Vanliga frågor om Mobilabonnemang

Sjunker kostnaderna för mobiltelefoni varje år?

Ja, under de 16 år som Prisfakta har jämfört samtliga mobiloperatörers abonnemang, har det varje år blivit billigare att ringa, skicka SMS och surfa, även de fasta avgifterna har gått ner i avgift. Därför blir dina kostnader lägre om man byter abonnemang ofta.

Hur gör man enklast för att minska sina kostnader för mobilabonnemang?

Viktigt att tänka på att mellan det billigaste och dyraste abonnemanget skiljer det ofta mellan 6-10 gånger i kostnad per månad, därför är det viktigt att välja rätt abonnemang eller kontantkort.

Det enklaste och snabbaste sättet att finna billigaste mobilabonnemang är att använda en prisjämförelse som jämför alla abonnemang, vilket prisjämförelser på Prisfakta, Pricerunner och Prisjakt gör.

Brukar de som står och säljer abonnemang och telefoner vid köpcentra ha det billigaste abonnemanget eller mobilen med abonnemang?

Prisfakta har undersökt 161 olika erbjudanden där man vid köpcentra erbjuder abonnemang eller mobil med abonnemang. Inte i något fall var dessa erbjudanden något av de billigaste på marknaden, eller ens bland de billigaste. Det är inte ovanligt att det som erbjuds tillhör något av de dyrare alternativen. Erbjudandena ”låter” ofta fantastiska när de presenteras med allt som ingår till nästan ingen kostnad alls. Det blir med stor sannolikhet billigare om du lägger någon minut när du kommer hem på att jämför alla alternativ via en prisjämförelse. Tänk på att med de alternativ som erbjuds vid köpcentra, här skall man även bekosta löner och provisioner för de som säljer detta. Rapporter visar på att enstaka säljare kan tjäna över 100 000 kr i månaden på denna typ av försäljning av abonnemang eller mobil med abonnemang.

Hur går det till när billigaste abonnemang eller mobil med abonnemang räknas ut?

I Prisfaktas databas finns flera tusen uppgifter om operatörernas mobilabonnemang, villkor, rabatter, tilläggspaket m.m. inlagda.

När du klickar på knappen ”Jämför” skickas en förfrågan till Prisfaktas databas, blixtsnabbt sker en jämförelse av alla abonnemang, inklusive kombinationer med operatörernas olika paket och rabatterbjudanden. Tillbaks till din dator skickas en resultatsida som visar vad de olika abonnemangen kostar med det billigaste alternativet överst, därefter det näst-billigaste alternativet och så vidare.

Måste jag ha exakta värden hur mycket jag ringer och surfar när jag skall jämföra?

Ju fler uppgifter du skriver in, exempelvis hur mycket du ringer och surfar, desto mer exakt blir resultatlistan som visar vilka abonnemang som blir billigast utifrån hur du ringer och surfar.

Jämförs verkligen alla abonnemang?

Prisfaktas mål är att samtliga abonnemang och kontantkort skall jämföras. Saknas någon operatör eller något abonnemang och vi får tips eller kunskap om detta, då aktiverar vi detta omgående.

Får man teckna abonnemang och köpa mobil om man är under 18 år?

De lagar och regler som gäller idag är att har man inte fyllt 18 år, då får man inte teckna avtal.

Men det finns undantag, till exempel om förmyndare ger skriftligt samtycke att avtalet kan tecknas alternativt om affären genomförs med kontanter. Följden av detta är att en icke myndig person kan köpa en mobil kontant, men inte teckna ett tillhörande abonnemang till mobilen. Det ställer därför krav på de som säljer denna typ av produkter att undersöka personens ålder och vara uppmärksam på typ av tjänst som efterfrågas.

Varför måste jag registrera kontantkortet för betaltjänster?

Inom EU har man tagit beslut att en mobiloperatör skall veta vem som gör betalning med ett kontantkort, orsaken till detta är myndigheternas försök att försvåra användandet av pengar som erhålls från ekonomisk brottslighet.

Ett exempel på betaltjänst där EUs regelverk kräver att kontantkortet är registrerat på ägarens namn är när man skall handla via mobilen. För att få tillgång till denna typ av tjänst måste man som användare först registrera kontantkortet hos operatören. I Sverige är det Finansinspektionen som har ansvaret att ha kontroll över att reglerna följs.

Vad är skillnaden mellan de olika mobilnäten?

Idag används huvudsakligen följande mobilnät, 2G (GSM), 3G (UMTS), och 4G. Ju nyare nät, desto högre siffra.

Med ett nytt nät får vi tillgång till högre överföringshastighet, exempelvis är överföring via 3G normalt 30-50 gånger snabbare än 2G och via ett 4G-nät finns möjligheter till väldigt mycket snabbare överföring än via ett 3G-nät.

Den stora fördelen med högre överföringshastighet är inte bara att det går fortare att överföra bilder och annat man vill ha till mobilen, man får även tillgång till många fler tjänster där högre överföringshastighet krävs, exempelvis se på filmer och TV i mobilen.

Mobilabonnemang, måste jag byta nummer när jag går till annan operatör?

Nej, för att underlätta för konsument att byta abonnemang genomfördes år 1999 en lagändring att man har rätt att behålla sitt mobilnummer när man byter abonnemang, även om man går över till annan operatör. Fördelen med detta är att man som konsument kan välja det billigaste abonnemanget och ändå behålla sitt nummer.

Får jag byta kontantkort och behålla mitt telefonnummer?

Det är samma regler här som för mobilabonnemang, en lag från år 1999 ger alla rätt att byta kontantkort och även byta till annan operatör och behålla sitt nummer.

För att få byta operatör skall du registrera dig hos din nuvarande operatör så att de vet vem du är och vilket telefonnummer som skall skiftas över till ny operatör. De uppgifter som skall lämnas till operatören brukar vara personnummer, PUK-kod och/eller nummer till SIM-kort.

Har man pengar kvar på sitt nuvarande kort som man skall flytta över till ny operatör, kan man inte flytta över innestående pengar, då är det bättre att använda upp dessa först.

Kan man alltid byta abonnemang till ny operatör?

Normalt är svaret ja, men operatören kan vägra att ta emot en ny kund. Anledningen när detta händer är normalt p.g.a. betalningssvårigheter.

Kan man se var någonstans en mobil skall fungera?

De större operatörerna visar på sin hemsida var någonstans deras mobiler skall fungera. På operatörernas web-sida finns kartor var täckning skall finnas. Tänk på att de mindre operatörerna använder samma nät som en större operatör och därigenom har mobilerna i den mindre operatörens nät samma framkomlighet och täckning som i den större operatörens nät.

Vilka operatörer som delar nät visas nedan i ”Vilka operatörer delar mobilnät?”

Vilka operatörer delar mobilnät?

Om två eller flera operatörer använder samma nät är framkomligheten densamma i bägge näten, oberoende av vilken av operatörena man väljer. Framkomligheten kan skilja mellan olika mobiler, men det är inget som har med själva mobilnätet att göra. Det är inte ovanligt att en säljare som vill marknadsföra abonnemang för en viss operatör påstår att det är skillnader i framkomlighet mellan två operatörer som använder samma nät, men denna information kan man bortse ifrån.

Nedan listas vilka operatörer som använder samma nät:
Telia, Halebop och Fello
Telenor, Alltele, Universal, Glocalnet, Lycamobile, My Beat, Teletek och Vimla
Tele2 och Comviq
3 och Hallon

Om det är bindningstid kvar kan jag då byta till en annan operatör?

Ja, det kan man göra, men man får då dubbla kostnader. Ibland kan det ändå bli billigare om man ringer och surfar billigare hos den nye operatören.

Enklast blir om man räknar ut hur mycket man sparar genom att byta till ny operatör, jämfört med kostnaden att ligga kvar med den fasta kostnaden hos den gamle operatören.

SIM-lock, vad är det?

SIM-lock innebär att operatören låser en mobil, så att det inte går att ringa med någon annan operatörs SIM-kort. När en telefon som har SIM-lock med en operatör och man vill låsa upp den så den fungerar med SIM-kort från annan operatör, då tar operatören normalt ut en avgift för detta.

Vad skall man tänka på om man skall använda mobilen utomlands?

Det kan bli extremt dyrt att surfa utomlands. Information vad det kostar finns på operatörernas web-portaler. Många operatörer erbjuder avtal med fast pris för en viss mängd surf eller samtal.

Många drabbas av höga kostnader utomlands utan att ha använt mobilen. Det är tjänster och applikationer i din mobil som kan vara igång och använder datatrafik utan att man märker det. Stäng av dessa funktioner innan utlandsresan startar för att undvika oväntade kostnader.

Ett vanligt sätt att hålla kostnaderna nere är att använda kostnadsfria WiFi. Ett problem med öppna Wifi att det har blivit vanligare att avlyssna den trafik som sker här, varför man skall vara mycket försiktig med användandet av lösenord och känslig information.

När man reser utanför EU kan det vara idé att stänga av röstbrevlådan då samtalskostnaderna utanför EU normalt är ganska dyra. Anledningen är att man utomlands får betala både för att ta emot meddelanden i röstbrevlådan och även att lyssna av dem.
Prisfakta arbetar för att information på webbplatsen skall vara korrekt, dock kan Prisfakta inte garantera att informationen är korrekt eller hållas ansvarig för några beslut som har fattats baserade på den information som finns på denna web-portal.