Vi använder cookies för att du ska kunna använda denna tjänst samt för att utvärdera, följa upp och förbättra vår hemsida. Vi delar med oss av viss information till Google och Microsoft för uppföljning av annonskampanjer och för att mäta besökarantalet. Du kan läsa mer om vår integritetspolicy här.
OK!
Mina val

Vanliga frågor om Mobilabonnemang

5G (8)
Abonnemang (5)
Bindningstid (1)
Hitta billigaste abonnemanget (6)
Mobilnät (5)
Utomlands (1)
Övriga frågor (4)
Visa alla

Sjunker kostnaderna för mobiltelefoni varje år?

Ja, under de 16 år som Prisfakta har jämfört samtliga mobiloperatörers abonnemang, har det varje år blivit billigare att ringa, skicka SMS och surfa, även de fasta avgifterna har gått ner i avgift. Därför blir dina kostnader lägre om man byter abonnemang ofta.

Hur gör man enklast för att minska sina kostnader för mobilabonnemang?

Viktigt att tänka på att mellan det billigaste och dyraste abonnemanget skiljer det ofta mellan 6-10 gånger i kostnad per månad, därför är det viktigt att välja rätt abonnemang eller kontantkort.

Det enklaste och snabbaste sättet att finna billigaste mobilabonnemang är att använda en prisjämförelse som jämför alla abonnemang,.

Brukar de som står och säljer abonnemang och telefoner vid köpcentra ha det billigaste abonnemanget eller mobilen med abonnemang?

Prisfakta har undersökt 161 olika erbjudanden där man vid köpcentra erbjuder abonnemang eller mobil med abonnemang. Inte i något fall var dessa erbjudanden något av de billigaste på marknaden, eller ens bland de billigaste. Det är inte ovanligt att det som erbjuds tillhör något av de dyrare alternativen. Erbjudandena ”låter” ofta fantastiska när de presenteras med allt som ingår till nästan ingen kostnad alls. Det blir med stor sannolikhet billigare om du lägger någon minut när du kommer hem på att jämför alla alternativ via en prisjämförelse. Tänk på att med de alternativ som erbjuds vid köpcentra, här skall man även bekosta löner och provisioner för de som säljer detta. Rapporter visar på att enstaka säljare kan tjäna över 100 000 kr i månaden på denna typ av försäljning av abonnemang eller mobil med abonnemang.

Hur går det till när billigaste abonnemang eller mobil med abonnemang räknas ut?

I Prisfaktas databas finns flera tusen uppgifter om operatörernas mobilabonnemang, villkor, rabatter, tilläggspaket m.m. inlagda.

När du klickar på knappen ”Jämför” skickas en förfrågan till Prisfaktas databas, blixtsnabbt sker en jämförelse av alla abonnemang, inklusive kombinationer med operatörernas olika paket och rabatterbjudanden. Tillbaks till din dator skickas en resultatsida som visar vad de olika abonnemangen kostar med det billigaste alternativet överst, därefter det näst-billigaste alternativet och så vidare.

Måste jag ha exakta värden hur mycket jag ringer och surfar när jag skall jämföra?

Tidigare var det viktigt att veta hur många samtal man hade per månad, hur mycket man surfade, till vilket mobilnät, hur långa samtalen var för att kunna beräkna bästa alternativet.

Idag har nästan alla abonnemang fria samtal och fria SMS. Kostnaden styrs idag huvudsakligen av hur mycket du surfar.

Har du abonnemang där du inte använder all surf, då betalar du sannolikt för mycket och räcker inte surfen och man behöver beställa dyr extra surf varje månad, betalar man även då för mycket. Därför är det bra att veta ungefär hur mycket man surfar vid beställning av nytt abonnemang eller kontantkort.

Se frågan "Hur mycket surf behöver jag" för att veta hur mycket du surfar.

Jämförs verkligen alla abonnemang?

Prisfaktas mål är att samtliga abonnemang och kontantkort skall jämföras. Saknas någon operatör eller något abonnemang och vi får tips eller kunskap om detta, då aktiverar vi detta omgående.

Får man teckna abonnemang och köpa mobil om man är under 18 år?

De lagar och regler som gäller idag är att har man inte fyllt 18 år, då får man inte teckna avtal.

Men det finns undantag, till exempel om förmyndare ger skriftligt samtycke att avtalet kan tecknas alternativt om affären genomförs med kontanter. Följden av detta är att en icke myndig person kan köpa en mobil kontant, men inte teckna ett tillhörande abonnemang till mobilen. Det ställer därför krav på de som säljer denna typ av produkter att undersöka personens ålder och vara uppmärksam på typ av tjänst som efterfrågas.

Varför måste jag registrera kontantkortet för betaltjänster?

Inom EU har man tagit beslut att en mobiloperatör skall veta vem som gör betalning med ett kontantkort, orsaken till detta är myndigheternas försök att försvåra användandet av pengar som erhålls från ekonomisk brottslighet.

Ett exempel på betaltjänst där EUs regelverk kräver att kontantkortet är registrerat på ägarens namn är när man skall handla via mobilen. För att få tillgång till denna typ av tjänst måste man som användare först registrera kontantkortet hos operatören. I Sverige är det Finansinspektionen som har ansvaret att ha kontroll över att reglerna följs.

Vad är skillnaden mellan de olika mobilnäten?

Idag används huvudsakligen följande mobilnät, 2G (GSM), 3G (UMTS), och 4G. Ju nyare nät, desto högre siffra.

Med ett nytt nät får vi tillgång till högre överföringshastighet, exempelvis är överföring via 3G normalt 30-50 gånger snabbare än 2G och via ett 4G-nät finns möjligheter till väldigt mycket snabbare överföring än via ett 3G-nät.

Den stora fördelen med högre överföringshastighet är inte bara att det går fortare att överföra bilder och annat man vill ha till mobilen, man får även tillgång till många fler tjänster där högre överföringshastighet krävs, exempelvis se på filmer och TV i mobilen.

Mobilabonnemang, måste jag byta nummer när jag går till annan operatör?

Nej, för att underlätta för konsument att byta abonnemang genomfördes år 1999 en lagändring att man har rätt att behålla sitt mobilnummer när man byter abonnemang, även om man går över till annan operatör. Fördelen med detta är att man som konsument kan välja det billigaste abonnemanget och ändå behålla sitt nummer.

Får jag byta kontantkort och behålla mitt telefonnummer?

Det är samma regler här som för mobilabonnemang, en lag från år 1999 ger alla rätt att byta kontantkort och även byta till annan operatör och behålla sitt nummer.

För att få byta operatör skall du registrera dig hos din nuvarande operatör så att de vet vem du är och vilket telefonnummer som skall skiftas över till ny operatör. De uppgifter som skall lämnas till operatören brukar vara personnummer, PUK-kod och/eller nummer till SIM-kort.

Har man pengar kvar på sitt nuvarande kort som man skall flytta över till ny operatör, kan man inte flytta över innestående pengar, då är det bättre att använda upp dessa först.

Kan man alltid byta abonnemang till ny operatör?

Normalt är svaret ja, men operatören kan vägra att ta emot en ny kund. Anledningen när detta händer är normalt p.g.a. betalningssvårigheter.

Kan man se var någonstans en mobil skall fungera?

De större operatörerna visar på sin hemsida var någonstans deras mobiler skall fungera. På operatörernas web-sida finns kartor var täckning skall finnas. Tänk på att de mindre operatörerna använder samma nät som en större operatör och därigenom har mobilerna i den mindre operatörens nät samma framkomlighet och täckning som i den större operatörens nät.

Vilka operatörer som delar nät visas nedan i ”Vilka operatörer delar mobilnät?”

Vilka operatörer delar mobilnät?

Om två eller flera operatörer använder samma nät är framkomligheten densamma i bägge näten, oberoende av vilken av operatörena man väljer. Framkomligheten kan skilja mellan olika mobiler, men det är inget som har med själva mobilnätet att göra. Det är inte ovanligt att en säljare som vill marknadsföra abonnemang för en viss operatör påstår att det är skillnader i framkomlighet mellan två operatörer som använder samma nät, men denna information kan man bortse ifrån.

Nedan listas vilka operatörer som använder samma nät:

Telia, Halebop och Fello

Telenor, Alltele, Universal, Glocalnet, Lycamobile, My Beat, Teletek och Vimla

Tele2 och Comviq

3 och Hallon

Om det är bindningstid kvar kan jag då byta till en annan operatör?

Ja, det kan man göra, men man får då dubbla kostnader. Ibland kan det ändå bli billigare om man ringer och surfar billigare hos den nye operatören.

Enklast blir om man räknar ut hur mycket man sparar genom att byta till ny operatör, jämfört med kostnaden att ligga kvar med den fasta kostnaden hos den gamle operatören.

SIM-lock, vad är det?

SIM-lock innebär att operatören låser en mobil, så att det inte går att ringa med någon annan operatörs SIM-kort. När en telefon som har SIM-lock med en operatör och man vill låsa upp den så den fungerar med SIM-kort från annan operatör, då tar operatören normalt ut en avgift för detta.

Vad skall man tänka på om man skall använda mobilen utomlands?

Det kan bli extremt dyrt att surfa utomlands. Information vad det kostar finns på operatörernas web-portaler. Många operatörer erbjuder avtal med fast pris för en viss mängd surf eller samtal.

Många drabbas av höga kostnader utomlands utan att ha använt mobilen. Det är tjänster och applikationer i din mobil som kan vara igång och använder datatrafik utan att man märker det. Stäng av dessa funktioner innan utlandsresan startar för att undvika oväntade kostnader.

Ett vanligt sätt att hålla kostnaderna nere är att använda kostnadsfria WiFi. Ett problem med öppna Wifi att det har blivit vanligare att avlyssna den trafik som sker här, varför man skall vara mycket försiktig med användandet av lösenord och känslig information.

När man reser utanför EU kan det vara idé att stänga av röstbrevlådan då samtalskostnaderna utanför EU normalt är ganska dyra. Anledningen är att man utomlands får betala både för att ta emot meddelanden i röstbrevlådan och även att lyssna av dem.

Vad innebär att vi får 5G

5G är en specifikation för hur mobilnätet skall fungera och namnet står för 5:e generationens mobilnät eller egentligen mobilprotokoll. De mobilnät vi använder idag är med mobilprotokoll 2G, 3G och 4G. Det nät som vi kallar 1G är vårt gamla mobilnät NMT och 2G brukar kallas för GSM. 5G håller nu på att byggas ut i Sverige och Tele2 var först i Sverige och startade 5G i Stockholmsregionen i maj månad 2020. En av de stora fördelarna mot tidigare generationer av mobilnät är att 5G har flera gånger snabbare överföringshastighet vid surf.

Vad står förkortningen 5G för?

5G står för 5:e generationens mobilnät eller egentligen mobilprotokoll.

Vad är 5G?

5G är en specifikation för hur mobilnätet skall fungera och namnet står för 5:e generationens mobilnät eller egentligen mobilprotokoll. De mobilnät vi använder idag är med mobilprotokoll 2G, 3G och 4G. Det nät som vi kallar 1G är vårt gamla mobilnät NMT och 2G brukar kallas för GSM. 5G håller nu på att byggas ut i Sverige och Tele2 var först i Sverige och startade 5G i Stockholmsregionen i maj månad 2020. En av de stora fördelarna mot tidigare generationer av mobilnät är att 5G har flera gånger snabbare överföringshastighet vid surf.

Kommer 5G påverka vårt liv?

Kommer 5G påverka mitt liv?

Vi kommer framåt se mycket reklam för mobilnät med 5G och det har redan varit flera tidningsartiklar som beskriver spännande och fantastiska funktioner och hjälpmedel som vi får tack vare 5G.

Sannolikt kommer det mesta genomföras och många andra spännande och praktiska funktioner och tjänster som inte är möjliga idag, men…..5G är enbart en specifikation hur mobilnätet skall fungera. 5G innebär snabbare uppkoppling och högre hastigheter vilket möjliggör att bygga tjänster som självkörande bilar och mycket annat spännande. En annan fördel med 5G är att vi får lägre latens, vilket innebär mindre fördröjningar vid uppkoppling. Detta är en förutsättning för att många tjänster skall vara möjliga, exempelvis när man skall fjärrstyra saker och behöver löpande kontroll. Ytterligare en fördel med 5G är att många fler kan vara uppkopplade på en begränsad yta.

Det skapas massor med tjänster som använder 5G. I början kommer det av naturliga skäl inte finnas så många tjänster som använder 5G, utan den stora skillnaden man som användare märker är att det går att surfa runt 4 gånger snabbare än tidigare, på sikt 10 gånger fortare än idag.

Förutom självkörande bilar, andra tjänster man brukar tala om som kommer med 5G-nätet är helt nya fjärrstyrda tjänster inom sjukvården, färre trafikolyckor då sensorer på vägen ger viktig information till din bil, exempelvis om det är halt på en viss sträcka, omgående översättning när du lyssnar på något som är på ett annat språk.

Behöver man en särskild mobiltelefon för att använda 5G?

Ja, det krävs en mobiltelefon som är anpassad för att klara 5G.

Kan 5G näten och telefonmasterna ge corona?

Nej, här är forskarna tydliga. Detta rykte startade under coronavirusets utbrott, sannolikt för att staden Wuhan i Kina där många tror är coronavirusets ursprung, även en centralort för utveckling av 5G. Ryktena fick nytt bränsle när en allmänläkare i Belgien, Kris Van Kerckhoven fick en fråga angående samband mellan coronaviruset och 5G och svarade svävande för tidningen Het Laatste Nieuws att han inte kollat fakta men att det kan finnas ett samband. Tidningen gör då en artikel med rubriken ”Corona är livshotande och ingen känner till det”.

Är strålningen från 5G mobilen och 5G-nätet farligt?

Detta är ett område som det forskas mycket kring. Skall man utgå från den stora majoriteten av experter som uttalar sig så är det inget som är farligt. Samtidigt finns det några som är tveksamma.

Man pratar om olika typer av risker. En risk som vi kan bortse ifrån och ingen seriös forskare står bakom, är att 5G kan ge corona eller någon annan form av virus. Cancer är annan typ av risk som man talat om under många år i samband med radiokommunikation. Den forskning som finns idag visar att man måste upp i betydligt högre strålningsdoser än vi får vid mobiltelefoni.

En annan risk som diskuterats mycket är att mobilen är nära kroppen och vid samtal vid huvudet och att radiovågorna därför skulle ge någon form av skada. Det går även rykten att mobiltelefonen kan göra att mannen blir steril, då mobilen ofta bärs i fickan. Faran med radiovågor är att den kan värma upp vävnaden i din kropp, blir det för mycket får man skador. Om radiovågor är farliga beror på en kombination av effekt, avstånd och hur länge man utsätts för strålningen. Med tanke på att mobilen ofta är nära kroppen och under lång tid, kan man tycka att risken för skador finns. Det som gör att forskarna inte anser att det är hälsofarligt med att använda mobiltelefonen är merparten av den forskning som finns inom området. Mobilen använder väldigt låga effekter, normalt mindre än en tusendels watt.

Basstationer för mobiltelefoni är en annan fara som diskuteras. Dessa har mycket högre effekter än mobiltelefonen, runt 50 watt. Basstationerna anses påverka oss mindre än mobiltelefonerna, eftersom vi inte kommer riktigt nära dem.

En sammanfattning, facit om något nytt är farligt eller inte, det vet vi först i efterhand. Merparten av forskare som arbetar inom området anser inte att 5G är farligt för människans hälsa.

Hur mycket surf behöver jag

Här beskrivs två sätt för att få reda på hur mycket du surfar per månad.

I många mobiler under "Inställningar" kan man se hur mycket du surfat via din operatör. Alternativet är att man hämta informationen från sin nuvarande mobiloperatör. Det kan göras på flera sätt, för några operatörer står information på din fakturaspecifikation hur mycket du surfat, alternativt finns informationen om man loggar in på sitt konto hos operatören, ett tredjet alternativ är att kontakta din operatör och fråga hur mycket du normalt surfar i månaden..

Vad skall jag tänka på för att kunna surfa med 5G

Operatören skall erbjuda ett abonnemang med 5G, sedan behövs en mobil som är 5G-anpassad. Även om du uppfyller dessa krav är det inte säkert att du kan surfa 5G, nätet behöver vara utbyggt för 5G på den plats där du befinner dig.

Tänk på att även om en operatör skriver i sin marknadsföring att man har 5G, är det ingen garanti för att det ingår i alla abonnemang.

Hur vet jag om jag har täckning och kan ringa/surfa

Skall man vara säker om det går att ringa eller surfa från en viss plats är det säkrast att själv testa eller fråga någon som använder mobil på den platsen vilken operatör hen har. Tänk på att beroende på att mobilmasterna är placerade på olika platser, kan framkomligheten och möjligheten att ringa/surfa skilja sig från samma plats, beroende på vilken operatör du har. Vill du se de olika operatörernas täckningskarta, gå till frågan "Var kan jag se operatörernas täckningskarta"

Var kan jag se operatörernas täckningskarta

Operatörerna visar på täckningskartor var någonstans det skall vara täckning. Tänk på att skall du vara säker på om det fungerar, måste du först testa på platsen, ex din sommarstuga, för att säkert veta.

Länkar till operatörernas täckningskartor;

Tele2: https://www.tele2.se/tackning-nat/tackningskarta

Telia: https://www.telia.se/privat/support/tackningskartor

Tre: https://www.tre.se/privat/varfor-3/vart-nat/tackningskartan/

Telenor: https://www.telenor.se/kundservice/driftinformation/mobiltelefoni-och-mobilt-bredband/mobiltackning-i-sverige/

Comviq (använder Tele2s nät): https://www.comviq.se/tackning?utm_source=adservice&utm_medium=affiliate&utm_campaign=abonnemang&utm_content=surf&coid=531135132

Penny (använder Tele2s nät)

Halebop (använder Telias nät): https://www.halebop.se/tackningskarta

Fello (använder Telias nät): https://www.fello.se/tackningskarta/?trackID=73371448&utm_source=adrecord&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adrecord

Vimla (använder Telenors nät): https://www.telenor.se/kundservice/driftinformation/mobiltelefoni-och-mobilt-bredband/mobiltackning-i-sverige/

Hallon (använder 3s nät): https://coverage.tre.se/mim3/coverage_se/index.html

Problem att koppla upp min mobil mot nätet

Det kan vara många orsaker till att det är problem att koppla upp sig mot nätet, fel på mobilen, fel inställningar i mobilen och mycket annat. Det finns många bra tips från PTS hur man kan hitta orsaken till felet och hur göra för att få uppkoppling: https://www.pts.se/sv/privat/telefoni/mobil-telefoni/tackning/goda-rad-om-tackning2/

Är det bra att ansluta VPN till sin mobil?

När du kopplar upp din mobil till öppna trådlösa nätverk kan trafiken lätt spåras. Många wifi-nätverk är även enkla att avlyssna. Med ett VPN (virtual private network) hålls dina data säkra oavsett vilket nätverk du använder, hemma, flygplats eller på ett café och det går inte att se var du befinner dig. Det finns fler skäl till att skaffa VPN, exempelvis att titta på streamingtjänster som inte är tillgängliga i ditt hemland. På skyddad.se kan du läsa mer om vilka fördelar och nackdelar det innebär att skaffa VPN, vad man ska tänka på när man väljer VPN och jämföra de populäraste.