Vi använder cookies för att du ska kunna använda denna tjänst samt för att utvärdera, följa upp och förbättra vår hemsida. Vi delar med oss av viss information till Google och Microsoft för uppföljning av annonskampanjer och för att mäta besökarantalet. Du kan läsa mer om vår integritetspolicy här.
OK!
Mina val

Undersökning av bredband via 5G i hemmet

1,4 miljoner användare av fiberbredband kan få lägre kostnad med 5G

Bredband via fiber har länge varit det bästa alternativet för att få tillgång till internet hemma och på arbetet. Men de senaste åren har priserna på fiberbredband ökat, medan bredband via 5G har byggts ut, blivit billigare och kommit upp i högre hastigheter. För många är fiber fortfarande det billigaste alternativet, men en undersökning från Prisfakta visar att 1,4 miljoner av de som idag har fiberanslutning kan få lägre kostnader genom att välja bredband via 5G.

Tydliga prisskillnader mellan de två olika typerna av bredband

Den vanligaste nedladdningshastigheten för bredband med fiber är 100 Mbit/s, vilket är den hastighet som 44 procent av Sveriges 3,5 miljoner fiberabonnemang har enligt Post- och telestyrelsen (PTS). Mediankostnaden för detta alternativ är 399 kr, medan fiberabonnemang med högre hastighet normalt har en högre månadskostnad.

Bredband via 5G med obegränsad surf kostar från 349 kr per månad, och då ingår även router. Surfhastigheten för bredband 5G påverkas bland annat av var du befinner dig. Nyare mätningar visar generellt högre hastigheter än tidigare, och ofta landar hastigheten på mellan 150 Mbit/s till 400 Mbit/s.

En annan skillnad i prisbilden mellan fiber och bredband via 5G är enligt PTS att närmare hälften av alla bredbandsabonnemang omfattas av en startkostnad, vilket i regel inte gäller för bredband via 5G.

Prisutvecklingen de senaste åren har inneburit att fiber har blivit dyrare. Kostnadsökningen för fiber har varit större än inflationen enligt PTS prisrapport från 2024, men samtidigt har priserna på mobiltelefoni och 5G sjunkit.

Jämförelser av bredband via 5G i hemmet

Omfattande tester av 5G bredband har utförts under drygt två månader av Prisfakta. Alla operatörer som testades och erbjuder fri surf med 5G visade sig generellt leverera en stabil internetuppkoppling med höga hastigheter. De flesta operatörerna har en snitthastighet på över 300 Mbit/s.

Även under funktionstester med videosamtal och streaming fungerade 5G-alternativen problemfritt. Surf med 4G fungerade generellt bra, men hackade ibland.

Avtal med 24 månaders bindningstid ger bäst avtal, och idag kan operatören Telenor erbjuda det bästa alternativet för bredband via 5G med fri surf och router.

[Excel] Operatörernas erbjudanden och hastigheter

Hastighet på bredband via 5G jämfört med fiber

De hastigheter som både fiberbredband och bredband via 5G erbjuder är normalt långt högre än vad de flesta behöver. I regel är en hastighet på 20 Mbit/s tillräckligt för majoriteten av internetanvändarna. Men trots det är den vanligaste hastigheten för fiber 100 Mbit/s, och när det gäller 5G är hastigheten oftast ännu högre.

Via bredbandskollen görs årligen hundratusentals mätningar av internethastigheter. Här kan man se att snitthastigheten för bredband via 5G ligger högre i hela Sverige än 100 Mbit/s som är den vanligaste hastigheten för fiber.

Uppgraderingar av 5G-systemet fortsätter också kontinuerligt med bättre täckning och högre hastigheter. Teoretiskt sett kan hastigheterna via 5G i framtiden öka så mycket som hundra gånger till 20 - 30 Gbit/s

Både fiber och 5G har snabba pingtider (reaktionstider), vilket är en fördel. Men fiber har generellt snabbare reaktionstider än 5G, och kan därför vara ett bättre val för att vissa spel ska fungera korrekt.

Hastighetsbehov för olika användningsområden

Hastigheter
Möjliga användningsområden
5 - 10 Mbit/s
Surfa, skicka och ta emot e-post, sociala medier, musik- och radiostreaming, videomöten i standardkvalitet
10 - 25 Mbit/s
Full HD-streaming (1080p), videosamtal i hög kvalitet, kontorsarbete, molnlagring och filhantering, online-spel med acceptabel prestanda
25 - 50 Mbit/s
4K-video på enstaka enheter, snabbare filnedladdningar, hantering av större dokument i molnet, fler användare samtidigt utan störningar
50 - 100 Mbit/s
Stabil uppkoppling för flera enheter, snabb fildelning, smidigt arbete med tunga filer och fjärråtkomst, utmärkt för gaming och högkvalitativa videomöten
100+ Mbit/s
Mycket höga hastigheter för flera samtidiga användare, streaming i 8K, molnbaserat arbete utan fördröjning, ultrasnabba ned- och uppladdningar, framtidssäkrad internetanvändning

[Excel] Vilka hastigheter behövs?

Beställ bredband via 5G med ångerrätt

De allra flesta i Sverige har idag bra täckning via 5G-nätet. Flera operatörer, bland annat Tre, Telenor, Tele2 och Telia, kontrollerar att din adress har täckning innan du beställer ett bredbandsabonnemang, som en trygghet för både dig och operatören.

Ett tips för att försäkra dig om att kunna lämna tillbaka utrustningen om du inte är nöjd är att beställa via nätet i stället för i butik. Du har i regel ångerrätt i 14 dagar om du köper något på distans på nätet, vilket regleras enligt lagen om distansavtal. 

Vissa operatörer har också utökade garantier och erbjuder en nöjdhetsgaranti på 1 månad.

Ta med bredbandet på semestern

En fördel med bredband via 5G är att det är bärbart och enkelt att ta med sig till exempelvis sommarstugan. Från det att du ansluter kontakten till routern i vägguttaget tar det inte en minut innan alla i bostaden har tillgång till wifi.

En annan möjlighet är att flytta simkortet och använda det som ett mobilt bredband i en dator, mobiltelefon eller surfplatta, förutsatt att det finns plats för ett simkort. Då kan du surfa smidigt på resan utan att behöva använda surfen på mobilabonnemanget, och även dela din surf med övriga familjemedlemmar.

Information om test av Mobilt bredband i hemmet

Tester har utförts med SIM-kort från respektive operatör och routrar som erbjuds via operatörs hemsida.

Syfte med test: Undersöka hur mobilt bredband fungerar att använda som bredband i hemmet.

Tidsperiod för test: 5 november 2024 – 12 januari 2025.

Var har tester utförts: I Skåne och Västergötland

Vad har testats: Mätning av hastighet upp, hastighet ner, fördröjning (ping) med flera parametrar samt praktiska funktionstester. Avseende mätning av hastighet och fördröjning, här redovisas genomsnittsvärden.

Routrar som använts:

Tele2: Inseego FX3100

Telenor: ZTE MC888 Ultra

Telia: ZTE MC888 Pro 5G Router

Tre: Zyxel NR5103ev3

Hallon: Zyxel NR5103EV3 Indoor

Comviq: Huawei SoyeaLink B535-235a

Chilimobil: Routern ZTE MC888D

?>