Vi använder cookies för att du ska kunna använda denna tjänst samt för att utvärdera, följa upp och förbättra vår hemsida. Vi delar med oss av viss information till Google och Microsoft för uppföljning av annonskampanjer och för att mäta besökarantalet. Du kan läsa mer om vår integritetspolicy här.
OK!
Mina val
Vanliga frågor om Bredband
Lexikon (8)
Övrigt (5)
Visa alla
Har jag laglig rätt att få bredband där jag bor?
Det finns ingen laglig rätt att få bredband där man bor. Var någonstans en bredbandstjänst fungerar beror till stor del på var bredbandsoperatörerna bedömer det som lämpligt. Operatörerna har mao ingen laglig skyldighet att se till att bredbandet fungerar på en viss plats.
Hur jämför jag priser på bästa sätt?
Enklast är att hitta en prisjämförelse. Det är viktigt att jämförelsen visar vilka bredbandsalternativ som finns lokalt i ditt område, samt tar upp viktiga villkor. Tre prisjämförelser uppfyller dessa krav, Prisfakta, Pricerunner och Prisjakt. Samtliga visar vilka operatörer som arbetar lokalt inom respektive postnummer, har med viktiga villkor, rabatter och möjliga tilläggskostnader. De visar inte bara operatörer som arbetar nationellt utan även operatörer som finns lokalt.
Bredband – vad är det?
Man brukar definiera bredband som ett gemensamt namn för många olika tekniker för att ansluta sig mot Internet.
Internet – vad är det?
Internet är ett gigantiskt nätverk till vilket hundratals miljoner datorer och andra enheter som har internetanslutning (exempelvis mobiltelefoner) är anslutna. I detta nätverk kan alla enheter som är anslutna "kommunicera" med varandra via text, ljud och bild.
ADSL – vad är det?
Det finns många olika sätt att ansluta till Internet, ADSL är en av dessa. ADSL använder samma nät som det traditionella fasta telefonnätet. Denna teknik gör att man både kan surfa och prata i telefon samtidigt.
Hastigheten när man använder ADSL mycket varierande. Här måste man tala med operatören vad som är möjligt att få just där man bor. Skillnaderna kan vara stora, exempelvis mellan två hus som ligger precis intill varandra. Hastigheten när man skall hämta information är normalt högre med ADSL än när information skall skickas iväg.
LAN/Stadsnät– vad är det?
Med Stadsnät/LAN får man ofta mycket höga överföringshastigheter, både när man skall hämta och sända via Internet. Med Stadsnät/LAN är man begränsad till var detta finns utbyggt, ofta till en byggnad eller flera närliggande byggnader.
GB – Vad är det?
GB används när man skall beskriva hur mycket data som skall skickas iväg eller laddas ner.
Hur mycket är 1 GB, vad är 1 MB och hur mycket är 1 kilobyte?
Ofta läser man att 1 GB är lika med 1000 MB. Skall man vara helt korrekt är 1 GB = 1024 MB.
Sedan delar man upp MB i kilobyte, 1 MB = 1024 kilobyte. Kilobyte delas i sin tur upp i byte, 1 kilobyte = 1024 byte och 1 byte = 8 bit.
Man brukar säga att startsidan på en nyhetssida är runt 3 MB och en timmes SVT Play är runt 350-400 MB.
Mbit/s – Vad är det?
När man mäter hastigheten via bredband, när information skall hämtas eller skickas anges den ofta i Mbit/s.
För att ge ett exempel för att förstå tiden hur lång tid det tar att ladda ner en webb-sida, har man hastigheten 7,2 Mbit/s och sidan man skall läsa in är 3 MB stor, tar det ungefär 3,5 sekunder att ladda hem sidan. Är hastigheten dubbelt så hög, tar det ungefär halva tiden.
Nedladdningshastighet – Vad är det?
Nedladdningshastighet är den hastigheten ditt bredband använder för att ladda hem eller ladda ner information, exempelvis för att gå in på en nyhetssida eller öppna ett dokument i din epost. Hastigheten anges normalt i Mbit/s.
Uppladdningshastighet
Uppladdningshastighet är den hastigheten ditt bredband använder för att skicka iväg information, det kan exempelvis vara att skicka iväg epost med bilder. Hastigheten anges normalt i Mbit/s.
Vad är skillnaden mellan trådbundna bredband och trådlösa bredband?
Bredband brukar delas in i två huvudgrupper, trådlösa bredband och trådbundna bredband.
Bland trådlösa bredband räknas exempelvis mobilnät, ett exempel på trådbundet bredband är fiber.
Går det att få bredband utan telefonabonnemang?
Många operatörer erbjuder idag bredband utan att ha telefonabonnemang, men inte alla.
Det intressanta är att om man enbart är intresserad av att ha bredband och inte fast telefoni, kan det hos vissa operatörer, bl.a. Telia, bli billigare att beställa bredband och fast telefoni, än enbart bredband. Prisfakta har frågat operatörerna hur det kan förhålla sig så, förklaringar har erhållits utan att få någon som vi uppfattar som rimlig.